مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت تاکید کرد:
پیروی از یک برنامه غذایی مناسب باعث پیشگیری از ابتلا به بیماری دیابت می شود / پیشگیری از اضافه وزن و چاقی می تواند شانس ابتلا به دیابت را کاهش دهد
مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: دیابت یکی از چهار بیماری غیرواگیر شایع در جهان و ایران است و نحوه تغذیه، نقش مهمی در افزایش خطر ابتلا به این بیماری دارد.
به گزارش وبدا، دکتر زهرا عبداللهی مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت همزمان با هفته ملی دیابت افزود: پیروی از یک برنامه غذایی مناسب شامل مصرف سبزی ها و میوه ها، حبوبات، نان و غلات سبوس دار و همچنین لبنیات کم چرب در اندازه مناسب باعث پیشگیری از ابتلا به بیماری دیابت می شوند.
وی گفت: علاوه بر عوامل ارثی، اضافه وزن و چاقی نیز در ابتلا به دیابت نقش دارد و پیشگیری از اضافه وزن و چاقی می تواند شانس ابتلا به دیابت را کاهش دهد. برای پیشگیری از اضافه وزن و چاقی و دیابت باید مقدار غذای مصرفی به اندازه نیاز مصرف شود، درمقابل دریافت های غذایی بیش ازحد نیاز بویژه مصرف زیاد مواد قندی و شیرین از جمله نوشابه های گازدار و سایر نوشیدنی های شیرین و دارای قند افزوده ، شیرینی و شکلات و هم چنین نان های تهیه شده از آرد سفید و تصفیه شده و برنج سفید خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهند.
دکتر عبداللهی افزود: دریافت انرژی روزانه بیش از مقدار مورد نیاز نیز منجر به تجمع چربی دربدن و مقاومت انسولینی شده و خطرابتلا به بیماری دیابت را افزایش می دهد.
مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت گفت: براساس آخرین توصیه های سازمان جهانی بهداشت میزان قند و شکر مصرفی روزانه باید کمتر از ۵۰ گرم و ترجیحا کمتر از ۲۵ گرم در روز باشد و این مقدار شامل کل مواد قندی است که از همه مواد غذایی در طول روز یعنی قند و شکر، شیرینی، شکلات، مربا، عسل و نوشیدنی های شیرین مصرف می شود .
دکتر عبداللهی افزود: تحقیقات جدید حاکی از آن است که که مصرف گوشت قرمز نیز خطر ابتلا به بیماری دیابت را افزایش می دهد و در مقابل ، مصرف گوشت های سفید ازقبیل مرغ و ماهی ارتباط معکوسی با خطر ابتلا به بیماری دیابت را دارند.
وی تاکید کرد: دریافت بالای اسیدهای چرب و چربی های اشباع شده که به مقدار زیاد در روغن حیوانی، کره، روغن نباتی جامد، دمبه و چربی های گوشت وجود دارد هم خطر ابتلا به دیابت را زیاد نموده و درعین حال مصرف انواع روغن های مایع ازجمله: روغن کانالا یا کلزا باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری دیابت می شوند.
مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت افزود: رعایت تغذیه مناسب و صحیح حتی در کنترل دیابت نیز نقش بسیار مهم و اساسی و غیرقابل انکار دارد. بی توجهی به نحوه تغذیه بیمار می تواند تمامی تلاش پزشک و کادر درمانی را نقش بر آب و فرد را با عوارض جدی دیابت روبه رو کند.
وی گفت: اولین قدم درکنترل دیابت، تغذیه صحیح است اگر بیماری دیابتی با پیروی از یک رژیم متعادل به وزن مناسب برسد از افزایش قند خون جلوگیری می شود. رژیم غذایی، ورزش، کنترل وزن و درصورت نیاز داروها از راه های اصلی کنترل دیابت هستند. افراد مبتلا به دیابت بایستی روزانه به شکل متنوع ازگروه های مختلف مواد غذایی استفاده کنند تا مواد معدنی و ویتامین ها و فیبر غذایی که نقش مهمی در کاهش جذب قند در روده دارد، به مقدارکافی به بدن آنها برسد.