انفلوانزا یک بیماری ویروسی میباشد. این بیماری در هر سنی میتواند افراد را مبتلا سازد. از علائم آن تب ناگهانی ، لرز ، سردرد و درد عضلانی میباشد. بیماری تقریبا در تمام افراد مبتلا با سرفه خشک و گلو دردهمراه است.
اگر چه گاهی اوقات اکثر مردم یک سرماخوردگی شدید را با آنفلوانزا اشتباه میگیرند اما در واقع انفلوانزا بسیار شدیدتر از سرماخوردگی میباشد. انفلوانزا غالبا سبب ضعف و ناخوشی کامل در فرد میگردد اما پس از ۲ تا ۷ روز حال شخص بهبود مییابد. با این وجود این بیماری را باید بویژه نزد سالخوردگان و افراد مبتلا به ناراحتیهای مزمن ،جدی تلقی کرد.انفلوانزا یک بیماری شدیدا واگیردار است که از شخصی به شخص دیگر توسط سرفه یا عطسه منتقل میگردد. علائم بیماری ۱ تا ۴ روز پس از ورود ویروس به بدن تظاهر مییابد. برای مقابله با انفلوانزا معمولا راههای سادهای وجود دارد نوشیدن مایعات به مقدار زیاد، استراحت و تغذیه خوب بسیار موثر است.
انفلوانزا میتواند مشکلات حاد و جدی را برای سلامت فرد ایجاد کند. این مسئله زمانی رخ میدهد که سیستم دفاعی بدن در مقابل عفونتهای دیگر، بویژه عفونت ریوی، توسط ویروس انفلوانزا ضعیف شده باشد. شایعترین عارضه ،ذات الریه میباشد. اگر شخصی علیرغم بیماریهای ریوی مانند آسم، برونشیت مزمن و برونشکتازی، به انفلوانزا نیز مبتلا شود، بیماریهای زمینهای تشدید مییابند.
واکسن آنفلوانزا
واکسن آنفلوانزا از یک نوع ویروس زنده ضعیف شده تهیه میگردد.
واکسیناسیون از طریق تزریق به قسمت بالایی بازو انجام میگیرد. بزرگسالان تنها سالی یک بار به واکسیناسیون نیاز دارند که از زمان تزریق دو هفته طول میکشد تا شخص را در مقابل انفلوانزا حفاظت نماید. چون فصل ابتلا بیشتر در اواخر پاییز میباشد پزشکان واکسیناسیون را در اوایل پاییز توصیه میکنند.
اگر شخصی از سلامتی مناسبی برخوردار باشد واکسیناسیون، امکان ابتلا به بیماری انفلوانزا را تا حدود ۶۰ درصد کاهش میدهد. با توجه به اینکه ویروس آنفلوانزا هر ساله شکل ژنتیکی خود را تغییر میدهد، اثرات مثبت واکسیناسیون تنها برای یک فصل (زمستان )باقی میماند.
سازمان بهداشت جهانی سعی دارد تا خصایص ژنتیکی ویروس را که هر ساله تغییر میکند تشخیص دهد. تا بدین وسیله واکسن جدید، هر ساله بر پایه همین پیشبینیها، تهیه شود.
نکته : تزریق واکسن آنفلوآنزا باید با تجویز پزشک و براساس شرایط جسمانی فرد باشد و از تزریق خودسرانه آن پرهیز گردد.
• اولویت تزریق واکسن آنفلوانزا در کدام گروههای جامعه میباشد؟
– افراد بالای ۵۰ سال
– مبتلایان به بیماریهای مزمن ریوی (مانند آسم)، قلبی، کلیوی، نقص ایمنی و دیابت
– کودکانی که به مدت طولانی تحت درمان با آسپرین بودهاند
– پرسنل بهداشتی درمانی
– زنان باردار در سه ماهه دوم یا سوم که بارداری آنها در فصل شیوع آنفلوآنزا میباشد
– کارمندان خانههای سالمندان و مراکز مراقبتهای طولانی مدت که در تماس با بیماران یا افراد مقیم هستند
– افرادی که در آسایشگاه سالمندان و در مکانهایی که به مدت طولانی اقامت دارند
• آیا واکسن آنفلوآنزا بیخطر است ؟
واکسن انفلوانزا کاملا بیخطر میباشد. اما در افرادی که حساسیت به پروتئینهای تخممرغ دارند میتواند حساسیت ایجاد نماید. فردی که میداند به تخم مرغ آلرژی دارد، نباید این واکسن را تزریق کند. گاهی اوقات محل تزریق دردناک میشود و گاهی عارضه شبیه انفلوانزای خفیف،۱۲ ساعت پس از تزریق شروع میشود و تا ۴۸ ساعت به طول میانجامد.
توصیههای بهداشتی در زمان همهگیری آنفلوآنزا
– استفاده از دستمال کاغذی در هنگام عطسه یا سرفه
– شستشوی دستها بعداز سرفه، عطسه و پس از دست زدن به دهان و بینی
– شستشوی دستها قبل و بعد از تماس با بیماران
– کاهش مسافرتهای غیر ضروری
– رعایت بهداشت فردی و عمومی
– در صورت ابتلا به بیماری، اقامت در منزل و اجتناب از تماس با دیگران
– استراحت، نوشیدن مایعات کافی و تغذیه سالم
– رعایت توصیههای پزشک معالج
توجه داشته باشید که عدم توجه به علائم یک عفونت ویروسی و سعی در ادامه کار و فعالیت در حین بیماری، مدت ابتلا را طولانی میسازد. تهیه و تنظیم:مریم فتحی منابع: www.cdc.gov