در هنگام بروز آتش سوزی یکی از مشکلاتی که برای برخی افراد به وجود می آید عدم تسلط به استفاده درست از کپسول آتش نشانی است و از کپسول آتش نشانی استفاده بهینه و درست نمی کنند .

از این رو تصمیم داریم که یک آموزش مختصری در مورد طرز استفاده از کپسول آتش نشانی و اینکه در چه مواقعی باید کدام یک از انها را انتخاب کنیم و شیوه تشخیص آن برای افراد معمولی را توضیح دهیم .

 

                                                                                                             

در هنگام آتش سوزی چه کپسولی برای کار ما مناسب است ؟

مواد خشک : در هنگام آتش سوزی مواد خشک و قابل اشتعال مانند چوب و … باید از خاموش کننده های آبی برای خاموش کردن استفاده کنید .

برای مهار آتش در اینگونه اجسام قابل اشتعال می توانید با پوشاندن مواد قابل اشتعال با یک ماده خشک شیمیایی آتش را نیز مهار کنید . ولی اگر از خاموش کننده بخواهید استفاده کنید باید از خاموش کننده هایی که پایه آبی دارند استفاده کنید ( مانند کپسول آتش نشانی آب و گاز ).

                                                                                       

مایعات : در آتش سوزی در مایعات قابل اشتعال مانند رنگ و گیریس و … باید با استفاده از روش خفه کردن ، آتش را خاموش کنید .

بنابراین بهترین انتخاب برای این سری از آتش ها استفاده از کپسول هایی است که یک لایه بر روی ماده ایجاد می کند و مانع رسیدن اکسیژن به آن می شود باید استفاده کرد ( مانند کپسول آتش نشانی کف و کپسول آتش نشانی هالوژن ).

                               

تجهیزات کامپیوتری : در این سری تجهیزات و به خصوص تجهیزات برقی از خاموش کننده هایی که رسانا هستند نباید استفاده شود .

خاموش کننده های پودرو گاز نیز توصیه نمی شود چون به دلیل موادی که روی برد کامپیوتر و… تجهیزات کامپیوتری میشیند تجهیزات را از کار می اندازد بنابراین بهترین انتخاب برای اینگونه آتش سوزی ها استفاده از کپسول آتش نشانی گاز دی اکسید کربن co2 است.

                                                                                                

تجهیزات فلزی : آتش سوزی هایی که توسط فلزات مثل ذرات و براده های فلزاتی مانند منیزیم، آلیاژهای پتاسیم و…رخ می دهد را باید با روش خفه کردن آتش ، بوسیله ترکیبات پودری خشک که در کپسول آتش نشانی طراحی شده برای این نوع آتش سوزی ها وجود دارند ، آتش را خاموش کرد.

روش تشخیص کپسول آتش نشانی co2 و پودر و گاز

یکی از رایجترین و راحت ترین راه تشخیص کپسول های آتش نشانی گاز دی اکسید کربن co2 با دیگر کپسول های آتش نشانی پودر و گازمی توان به ساختار سیلندر و یا همان محفظه نگهداری مواد اشاره کرد.

در کپسول های پودرو گاز سیلندر آن سه تیکه است و بر روی بدنه جای جوش را مشاهده می کنید اما در سیلندرهای گازی بدنه کپسول یک تیکه است و جای هیچگونه جوشی را روی بدنه مشاهده نمی کنید.

 یکی دیگر از راه های تشخیص می توان به خروجی شیپوری آن اشاره کرد.

یکی دیگر از راه های تشخیص می توان به خروجی شیپوری آن اشاره کرد.
دستورالعمل استفاده از کپسول اطفاء حریق پودر وگاز در حین آتش سوزی

۱٫ خونسردی خود را حفظ می کنیم (حوادث زیادی در اثر عجله و بی احتیاطی (زمین خوردن، ا فتادن کپسول آتش نشانی بر روی پا و یا ا ندام های دیگر بدن و برخورد با دیگر پرسنل و… صورت گرفته است).
۲٫ دقت شود که کپسول ا نتخابی جهت ا طفاء حریق مناسب است (جهت ا طفاء حریق وسایل برقی و گران قیمت ودقیق از کپسول آتش نشانی گاز دی اکسید کربن CO2 استفاده شود چون پودر به داخل دستگاه نفوذ می کند و خسارات دیگری بر جای می گذارد ).
۳٫ در فضای باز پشت به باد قرار می گیریم (در اتاق ها جلوی درب خروجی قرار می گیریم ).
۴٫ کپسول را سروته کرده تا پودر داخل بهم بخورد.
۵٫ ضامن را کشیده و شیلنگ را محکم در دست می گیریم زیرا در صورت آزاد شدن پودر، شیلنگ از کنترل خارج می شود.
۶٫ به دلیل اینکه پرتاب مواد اطفایی پودر، بسته به ظرفیت دستگاه دارد ودر حدود ۵/۱ تا ۶ متر می باشد باید در حین ا طفاء حریق فاصله از آتش جهت جلوگیری از مخاطرات رعایت گردد.
۷٫ دسته تخلیه را فشار می دهیم و آتش را به صورت جاروب کردن خاموش می کنیم.
۸٫ پس از اطفای حریق جهت شارژ کپسول آتش نشانی به واحد بهداشت و ایمنی و محیط زیست (HSE) اطلاع می دهیم.

صحت انجام موارد بالا منوط به سالم بودن کپسول آتش نشانی می باشد. تاریخ شارژ آن نباید گذشته باشد،درجه آن بر روی قرمز نباشد و پلمپ کپسول نیز باز نشده باشد.
تذکر : جابجایی کپسول نصب شده فقط با هماهنگی واحد ایمنی ،بهداشت و محیط زیست صورت می گیرد.
طرز استفاده از کپسول آتش نشانی گاز co2 :

به دلیل فشرده بودن گاز درون این کپسول آتش نشانی هنگام استفاده نباید دست خود را به قسمت فلزی بالای کپسول بگیرید .

زیرا به دلیل خروج ناگهانی گاز بدنه فلزی به سرعت سرد شده و ممکن است که دست شما منجر به سوختگی سرد شود که شدت آن به مراتب خیلی بیشتر از دیگر آتش سوزی ها است.

پس هنگام استفاده از کپسول آتش نشانی گاز دی اکسید کربن co2 باید شیپور پلاستیکی که در قسمت خروجی آن تعبیه شده را در دستان خود بگیرید.
طریقه استفاده از کپسول آتش نشانی

‏۱٫‏ابتدا پین مخصوص یا ضامن کپسول آتش نشانی را بکشید.‏

۲٫‏ مطمئن شوید که شلنگ کپسول آتش نشانی در فاصله ی مناسبی از آتش قرار دارد و در جهت درستی قرار گرفته است.‏

                                                                                              

۳٫‏ اهرم کپسول آتش نشانی را فشار دهید تا مواد یا مایع یا گاز خاموش کننده ی آتش بیرون بیاید.‏

                                                                                              

‏۴٫‏ در فاصله ی هفت یا هشت قدم از آتش بایستید و کم کم با کوچکتر شدن آتش به سمت آن بروید و با حرکت دادن شلنگ آتش را دنبال کرده و خاموش کنید .

 البته آتش های کوچکتر مانند آتش سوزی یک کامپیوتر نیاز به هفت یا هشت قدم فاصله ندارد و شما باید فاصله ی خود ر ا طوری تنظیم کنید که روی آتش تسلط داشته باشید و همزمان به شما آسیبی نرسد.

  • شناسه : 1240261
  • 11:42 ب.ظ