اسید اوریک یک فرآورده زائد حاصل از سوخت و ساز موادی به نام پورینها در مواد غذایی است . در گیاه خواران به علت عدم مصرف گوشت که سرشار از پورین است ، سطح اسید اوریک در خون به میزان قابل ملاحظه ای پایین است. بخش اعظم اسیداوریک ساخته شده توسط بدن در خون حل شده و از طریق کلیه ها وارد ادرار می شود اما گاهی اوقات بدن مقادیر خیلی زیاد آن را تولید یا مقادیر خیلی کم آن را دفع می کند. در این شرائط میزان اسید اوریک در خون بالا می رود.
افزایش این ماده دفعی در بدن می تواند به علل مختلفی از جمله افزایش مصرف پروتئین های حیوانی، کاهش آنزیمهای مؤثر بر روی تجزیه این ماده باشد. افزایش بیش از حد اسید اوریک در بدن می تواند باعث تشکیل کریستال های اسید اوریک در نقاط مختلف بدن شود از جمله در مفاصل، بافت کلیه ها و حتی در لگنچه کلیه ها که منجر به تشکیل سنگهای اسید اوریکی می شود ( دقیقاً شبیه به تشکیل بلورهای نبات در محلول فوق اشباع شکر در آب ). در نتیجه تورم و التهاب مفاصل و درد ناشی از آن می تواند باعث آسیب مفصل شود که به آن نقرس یا Gout گفته می شود .
• علل بالا بودن اسید اوریک خون
*چاقی
*رژیم غذایی حاوی مقدار زیاد پورین
*برخی داروها از جمله آسپیرین با دوز کم، داروهای مدر، برخی داروهای ضدفشارخون
*برخی بیماریهایی که باعث تکثیر سلولی بالا میشوند، مانند لوسمی، لنفوم و پسوریازیس
بالا بودن اسید اوریک خون(هیپراوریسمی) درابتدا ممکن است علامتی نداشته باشد. اما در صورت عدم درمان میتواند به این عوارض منجر شود:
*نقرس
*سنگهای اسید اوریکی در مجاری ادراری
* رسوبات اسیداوریکی در کلیهها
*رسوبات اسید اوریکی در بافتهای نرم
• پیشگیری و درمان
درمانها در جهت کاهش میزان اسید اوریک خون است.
*اجتناب از مصرف الکل
*کنترل و حفظ وزن مناسب
*اجتناب از مصرف غذاهای حاوی مقادیر زیاد پورین مثل انواع گوشتها
*قطع مصرف داروهایی که ممکن است اسید اوریک خون را بالا ببرند (تحت نظر پزشک)
در صورتی که با اقدامات فوق اسید اوریک خون کاهش نیابد، ممکن است پزشک با انجام برخی از آزمایش های تشخیصی به دنبال علل افزایش اسید اوریک باشد و در ادامه ممکن است داروهایی برای کاهش اسید اوریک تجویز نماید.
توجه داشته باشید که بالا بودن اسید اوریک با افزایش خطر بیماریهای قلبی همراه است بنابراین کاهش دادن میزان اسید اوریک مهم است.