کرونا نوعی ویروس است که باعث ایجاد عفونت در بینی، سینوسها یا گلو فوقانی میشود. نام ویروس کرونا از شکل آن گرفته شده که هنگام تصویربرداری با استفاده از میکروسکوپ الکترونی شبیه به یک تاج خورشیدی است.
این بیماری برای اولین بار در اواخر دسامبر سال ۲۰۱۹ در ووهان، یکی از شهرهای بزرگ چین گزارش شده و به سرعت در حال شیوع است. از آن زمان، مسافران با سفر به کشورهای دیگر از جمله ایالات متحده، باعث انتقال این ویروس در سطح جهان شدهاند. از ابتدا شیوع تاکنون صدها نفر به ویروس کرونا آلوده شدهاند.
در بازه زمانی بین ۳۱ دسامبر تا ۲۲ ژانویه مقامات کشور چین از شناسایی بیش از ۴۰۰ نفر که به این ویروس مبتلا شدهاند خبر دادند. تایلند دو مورد و ژاپن، کره جنوبی و تایوان هم هر کدام یک مورد ابتلا گزارش کردهاند. تمامی این بیماران اخیرا به چین سفر داشتهاند. در خارج از آسیا ، ایالات متحده نیز اولین مورد ابتلا به این ویروس را در بیمارانی که اخیراً از ووهان در چین برگشته گزارش کرده است. در کشور ما نیز کارشناسان بهداشت مستقر در مرزها و فرودگاهها، تمام افرادی که از چین قصد ورود به کشور را دارند تحت مراقبت قرار میدهند.
این ویروس برای اولین بار توسط لئو پون ویروس شناس در دانشکده بهداشت در چین رمزگشایی شد، او احتمال میدهد کرونا ابتدا در بدن یک حیوان ایجاد شده و سپس در انسان گسترش یافته و از جمله موارد نادری است که در اصطلاح پزشکی، زونوتیک نامیده میشود؛ این نام به بیماریهایی اتلاق میشود که از حیوان به انسان منتقل میشود. طبق اظهارات پون این ویروس باعث ایجاد پونومونی شده و به آنتی بیوتیک هیچ پاسخی نمیدهد. هنوز مشخص نیست که ویروس کرونا تا چه اندازه میتواند کشنده باشد.
در مورد شیوع این بیماری، گزارشها حاکی از آن است که بیشتر گروه اول بیماران بستری، کارگر یا مشتریانی در یک بازار عمده فروشی غذاهای دریایی محلی بودهاند؛ همچنین گوشتهای فرآوری شده و حیوانات قابل مصرف زنده از جمله مرغ، الاغ، خفاش، گوسفند، خوک، شتر، روباه، موشهای بامبو، جوجه تیغی و خزندگان نیز از مواردی بودهاند که در گزارش ها به عنوان منبع این ویروس گزارش شدهاند.